Відбувся обласний семінар для відповідальних за еколого-натуралістичну роботу та педагогічних працівників, які працюють за відповідним напрямком

07 лютого 2023 року у режимі онлайн проведено обласний семінар для відповідальних за еколого-натуралістичну роботу та педагогічних працівників, які працюють за відповідним напрямком (далі — Семінар). Організатори — Донецький обласний еколого-натуралістичний центр (далі — ДОЕНЦ).
У Семінарі взяли участь представники з 26 територіальних громад області, а саме: Бахмутської, Білозерської, Великоновосілківської, Вугледарської, Гродівської, Добропільської, Дружківської, Костянтинівської, Краматорської, Курахівської, Комарської, Лиманської, Мар’їнської, Мирноградської, Новодонецької, Очеретинської, Олександрівської, Покровської, Селидівської, Сіверської, Слов’янської, Світлодарської, Торецької, Удачненської, Часовоярської, Шахівської — всього 88 учасників.
На семінарі були також присутні начальник відділу національного виховання та європейської інтеграції управління фахової освіти, національного виховання та європейської інтеграції департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Анатоліївна Василенко та завідувач відділу національного виховання позашкільної та громадянсько-історичної освіти Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Андрій Павлович Дубяга, які влучно зауважили щодо важливості роботи закладів позашкільної освіти в умовах воєнного часу та необхідності залучення вихованців до навчання у гуртках та секція таких установ, що дає додаткові можливості здобувачам освіти розширювати свої знання та навички, брати участь у конкурсах та конференціях, розвивати таланти та здібності за різними напрямами.
Своїм безцінним досвідом взаємодії територіальної громади з закладами позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму поділилася секретар Комарівської територіальної громади Олена Гнибіда, а про організацію такої роботи у Мирноградській територіальній громаді розповіла методист Будинку творчості та юнацтва м. Мирноград Світлана Сивакова.
Завідуючі відділів ДОЕНЦ Юлія Тугаріна та Василь Шубчинський підготували методичні рекомендації щодо участі у обласних етапах Всеукраїнських конкурсів; докладно зупинилися на проблемних питаннях: особливостях реєстрації та формування заявок на участь конкурсах. Учасники семінару отримали матеріали для використання у роботі з алгоритмами та роз’ясненнями порядку оформлення конкурсних та наукових робіт для участі у науково-практичних конференціях. Форми організації науково-дослідницької діяльності запропонувала завідувач лабораторією ДОЕНЦ Ольга Стрілець.
Інформація щодо моніторингу активності територіальних громад Донецької області у заходах ДОЕНЦ у минулому році, підготовлена завідувачем відділу організаційно-масового Олесею Гіркою, показала динаміку та рівень зацікавленості у обласних та Всеукраїнських заходах, конкурсах різних рівнів, продемонструвала високий результат у кількісному показнику переможців у Всеукраїнських конкурсах. Також учасникам семінару було надано посилання та довідкову інформацію для взаємодії навчальних закладів області з ДОЕНЦ.
Тож кожен з учасників отримав корисну інформацію та базу методичних рекомендацій для використання у роботі та поповнив ними свої професійні скарбнички.
Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю за даним напрямом роботи та розширення кола наших однодумців у справі виховання екологічно свідомого покоління, формування у вихованців екологічних знань, прищеплення любові до природи, прагнення берегти, примножувати її, бо саме першочерговим завданням кожного постає збереження і відновлення природного фонду нашого регіону та України після нашої перемоги.
Тримаймо стрій, Все Буде Україна!
Догори