Самоосвіта в ДОЕНЦ

Людина прагне досконалості. Педагог – це суспільна особистість, до якої постійно привернута увага багатьох людей: учнів, батьків, колег.
Самоосвіта в останній час – дуже актуальне питання розвитку професійних здібностей педагогів.
03 листопада 2023 року педагоги ДОЕНЦ: Анна Данильченко, Юлія Мєнафова, Василь Шубчинський, Ольга Стрілець та Олеся Гірка – долучилися до екологічної студії Жана Моне НУХТ. Ознайомилися з успішним кейсом вирішення екологічних проблем: досвід ЄС та України.
11 листопада до екологічної студії Жана Моне долучилися Анна Данильченко з вихованками гуртка «Фенологічні спостереження» та Наталія Рикунова з вихованцем гуртка «Основи екологічної безпеки». Було проведено майстер-клас на вміст нітратів в харчових продуктах та вікторина на знання екології.
9 листопада 2023 року відбулася V Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «STEM-освіта: стан впровадження та перспективи розвитку». Метою конференції було представлення українського та закордонного досвіду розвитку STEM-освіти, формування професійної компетентності педагогів з питань STEM-освіти. До участі у конференці долучилися освітяни та науковці з усіх областей України. Серед зареєстрованих учасників і 5 педагогів ДОЕНЦ. Після проходження тестування отримали сертифікати на 6год./0,2 кредиту ЄКТС.
10 листопада відбудеться ХVІІ Методологічний семінар з позашкільної освіти, онлайн відкрита лекція «Навчальна програма позашкільної освіти» до участі в якому долучилися 10 педагогів ДОЕНЦ, які отримали сертифікати на 1годину/0,03 кредиту ЄКТС.
10 листопада 2023 на базі еколого-натуралістичного підрозділу Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання був проведений конкурс учасників дитячого екологічного парламенту та представників учнівських секцій охорони природи. Журі, до складу якого були запрошені педпрацівники ДОЕНЦ Юлія Мєнафова та Василь Шубчинський.
15 листопада 2023 педагоги ДОЕНЦ Галина Мирна, Людмила Березовська, Олеся Гірка та Юлія Тугаріна долучилися до ІХ обласної науково-практичної конференції «Досягнення та виклики національно-патріотичного виховання в регіоні». Організатор – Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.
15 листопада еколого-натуралістичний підрозділ Одеський обласний гуманітарний центр позашкільної освіти та виховання спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді МОН України, Комунальним закладом вищої освіти «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради», провів Авторську педагогічну майстерню «STEM – світ інноваційних можливостей: досвід закладів позашкільної освіти». Долучилися до майстерні і педагоги Донецького обласного еколого-натуралістичного центру – це і завідувачі відділів, методисти і керівники гуртків (загалом 8 педагогів). Під час авторської педагогічної майстерні завідувач відділу екології та природоохоронної роботи ДОЕНЦ Василь Шубчинський познайомив присутніх з науковим проєктом «Розумний будинок». Чекаємо на отримання сертифікатів.
22 листопада 2023 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді та Вінницька обласна станція юних натуралістів з метою поширення інтегрованого навчального процесу, який включає дослідницьку і практичну діяльність та сприяє набуттю навичок проектування і програмування моделей провели Авторську педагогічну майстерню STEM – Вінниччини. І серед учасників було 13 педагогів Донецького обласного еколого-натуралістичного центру. Чекаємо на отримання сертифікатів.
У межах співпраці з Одеський обласний гуманітарний центр позашкільної освіти та виховання 24.11.2023 на базі Одеського державного аграрного університету співробітники ДОЕНЦ Юлія Мєнафова та Василь Шубчинський разом з науковцями та студентами першого курсу цього закладу провели консультаційну зустріч щодо спільної науково-дослідницької роботи по командному проєкту.
29 листопада 2023р. 8 педагогів центру долучилися до вебінару «Стрес та психосоціальна підтримка в шкільному середовищі» на освітній платформі для шкіл, вчителів та учнів AR Book/ отримали сертифікати на 3год./0,1 кредиту ЄКЕС.
Відповідно до Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2023 рік Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді ініціював створення електронної збірки динамічних таблиць з природничих дисциплін. Сертифікати співавторів Всеукраїнської електронної збірки динамічних таблиць з навчальних дисциплін природничого циклу отримали Стрілець Ольга, завідувач лабораторії Донецького обласного еколого- натуралістичного центру та Рикунова Наталія , методист центру.
На виконання Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників закладів позашкільної освіти на 2023 рік, затвердженого наказом Міністерства від 28.11.2022 № 1063, з 6 листопада по 1 грудня 2023 р. Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді провів курси підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів позашкільної освіти (ліцензія: серія АЕ № 270777).Учасниками курсів стали 16 педагогів-позашкільників із Донецької області. Навчально-тематичний план курсів розрахований на 180 годин і складається із семи модулів.
Ось таким видався листопад 2023 року на педагогічні події для педагогів Донецького обласного еколого-натуралістичного центру.
Догори