Підбито підсумки обласного конкурсу календарних хліборобських обрядів «Коло Сварога»

На виконання наказу в.о. директора Донецького обласного еколого-натуралістичного центру від 08 вересня 2022 року № 77 «Про проведення обласного конкурсу календарних хліборобських обрядів «Коло Сварога» (далі – Конкурс), з метою формування в учнівської молоді дбайливого ставлення до культурної спадщини країни, ознайомлення з народними традиціями рідного краю, ознайомлення з прадавніми виробничими технологіями; формування екологічної культури, відповідального ставлення до природи та свого здоров’я; формування у молодого покоління патріотичної свідомості, з 10 вересня по 24 жовтня 2022 року Донецьким обласним еколого-натуралістичним центром проводився обласний конкурс календарних хліборобських обрядів «Коло Сварога» у дистанційному форматі.
У Конкурсі взяли участь 54 учасника з 5 районів: Покровського (Селидівська, Білозерська, Добропільська, Покровська, Удачненська, Криворізька, Очеретинська ТГ), Краматорського (Краматорська, Слов’янська, Лиманська, Святогірська, Костянтинівська ТГ), Бахмутського (Бахмутська, Званівська ТГ) у трьох вікових категоріях (6-10 років – 20 учасників; 11-14 років – 28 учасників, 15-18 років і старше – 6 учасників) та 4 номінаціях: «Презентаційні відеоролики» (11 робіт), «Творчі роботи пошукового-дослідницького характеру» (5 робіт), «Літературний креатив» (20 робіт) та «Сварог сучасний» (18 робіт).
Учасників з числа вихованців ДОЕНЦ – 2 (керівники: Євгенія Харієнко, Анна Данильченко).
Надані роботи в основному відповідали вимогам Конкурсу: містили матеріали про українську паляницю, календарні хліборобські обряди, пов’язані з паляницею, мали цікаве оформлення, було подано цікавий матеріал у оригінальній формі, виконані естетично, креативно, достатньо високої якості; але, на жаль, були й такі, які не відповідали оголошеній темі Конкурсу: «Українська паляниця – символ Перемоги». Частина робіт (особливо відеоролики) не містили титрів із інформацією про учасника та керівника, не вказувалися автори світлин та монтажа відео, використані аудіофайли, автори музики, назви та виконавці пісень тощо. Деякі роботи не мали закінченого вигляду.
Призові місця розподілино за кількістю набраних балів, так:
І місце – 96-100 балів;
ІІ місце – 90-95 балів;
ІІІ місце – 84-89 балів.
Один учасник Пунтус Тимур отримав максимальні 100 балів від усіх членів журі. В цілому 42 учасника (78 %) посіли призові місця, з них 12 (29 %) учасників посіли 1 місце, 20 (48 %) – 2 місце та 10 (23 %) – 3 місце.
Найбільше учасників було у номінації «Літературний креатив», і саме їх роботи найбільше відповідали оголошеній темі конкурсу:
“…І згадали тоді старі люди, як чули від своїх прадідів стару легенду про паляницю. Що тільки «справжні» українці зможуть вимовити це слово. Й почали перевіряти ним усіх непевних, перевдягнених. І стала паляниця тією зброєю про яку говорив Господь. Покрутило злі язики нашим загарбникам. Забракло їм сили вимовити таке просте й «рідне» слово. Й стала паляниця найгострішою зброєю, яку не під силу здолати навіть гарматами. Бо стала символом перемоги над усіма тими, хто йде до сусіда зі зброєю в руках. Бо забули, що на нашому боці сам Бог і його дарунок.” (Божий дарунок, учениця 11 класу Лиманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Тендітна Поліна).
Пахне хліб
Пахне хліб в селянській скромній хаті,
І в супермаркеті полиці через край.
Цей запах люблять бідні і багаті.
Так пахне мій пшеничний рай.
Так було споконвіку донедавна,
Та зранена моя земля кричить:
Горить пшениця, стиглий колос плаче,
Вуглем, мов сажа, на полях лежить.
Орда московська мою землю топче,
Щоб ми забули рід свій і коріння,
Зламати дух мого народу хоче,
Щоб «руський мір» тут панував віднині.
Цього не буде! Ми стійкі, як криця!
Ми ворогу землі не віддамо!
Ще колос зрітиме відбірної пшениці,
І пахнутиме хліб, а не ярмо!
Ольга Букій, 11 років
КЗ «Верхньокам’янська ЗОШ І-ІІ ступенів»
Званівської сільської ради
Бахмутського району Донецької області
Найкращі роботи будуть поступово публікуватися на сторінці ДОЕНЦ у Фейсбуці. Слідкуйте за оновленнями!
Інформацію підготував методист ДОЕНЦ Сергій Гнибіда.
Догори